Amsterdam Part II

Astăzi continuăm incursiunea virtuală în capitala Olandei cu noi poze și patru locuri sau zone deosebit de interesante despre care am omis să vă vorbesc în articolul precedent.

1. Amsterdamul maritim
În zilele sale de glorie Olanda, sau mai bine zis Amsterdamul, stăpânea un adevărat imperiu al apelor care se întindea din America de Nord până în Indiile de Est. Poarta orașului către acest imperiu este râul IJ iar mulți dintre turiști ratează deseori acest obiectiv turistic deorece apele râului sunt ascunse în spatele clădirii masive a Gării Centrale. Tot în această zonă (de nord a orașului) se află și Schreierstoren (= Turnul Plângerii), ultima rămășiță din zidurile împrejmuitoare ale vechii cetăți. Femeile din Amsterdam se adunau în acest turn pentru a-și flutura batistele în urma soților, fiilor, fraților sau iubiților care porneau în călătorii de ani de zile pe mare către Asia, Africa și cele două Americi (pe frontonul clădirii sunt reprezentate aceste femei din popor care jelesc). Centrul NEMO, Vasul Amsterdam, Bimhuis, Biblioteca și Muzeul Maritim al Olandei (Nederlands Scheepvaart Museum) sunt și ele obiective care nu trebuie ratate.
 
2. Amsterdamul evreiesc
Deși unele plimbări amintesc de vremurile întunecate, de epoci în care orașul a cunoscut intoleranța, opresiunea și chiar genocidul, foarte multe dintre locurile și lucrurile pe care le veți vedea în capitala Olandei reprezintă dovezi ale lungii perioade în care Amsterdamul a dat dovadă de progmatism și foarte multă toleranță, trăsături pe care le dovedește și astăzi. Evreii (căci aici voiam să ajung) s-au bucurat dintotdeauna de foarte multe libertăți în Amsterdam, orașul devenind un fel de a doua lor casă, chiar și pe timpul ocupației germane din al Doilea Război Mondial când grupările secrete de rezistență au ajutat la ascunderea și protejarea lor. Poate tocmai de aceea în Amsterdam nu există un ghetou propriu-zis al evreilor, așa cum am întâlnit în majoritatea marilor orașe europene, iar centrul comunității evreiești, situat în partea de est a orașului, nu se deosebește cu mult de celelalte zone pitorești ale Amsterdamului. 
 
3. Amsterdamul artiștilor
Am vorbit deja despre nordul și estul orașului, așa că a venit vremea să ne îndreptăm spre vest, către boemul cartier Jordaan. Timp de sute de ani Amsterdamul a fost considerat una dintre cele mai creative capitale din lume iar astăzi tradiția artei continuă pe străzile înguste ale Jordaan-ului, străzi care sunt ticsite de ateliere și galerii ce expun lucrări de avangardă realizate de artiști din toată lumea. Vorbim aici de peste 100 de galerii și ateliere care prezintă noutățile din arta experimentală, de la pictură și gravură până la sculptură și fotografie.
 
4.Hanky Panky
Cel mai celebru atelier de tatuaje din lume se găsește la Amsterdam, mai precis în inima Cartierului Felinarelor Roșii. Așa că dacă v-ați gândit vreodată să vă faceți un tatuaj, Hanky Panky pare a fi cel mai potrivit loc.

 

 

 

Aici găsiți primul set de poze din Amsterdam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.