Doar un mit?

Sufletul pereche. Mit sau realitate? Adevar sau fictiune? Exista suflete pereche? Daca da, cum iti dai seama cand iti intalnesti sufletul pereche? Acestea sunt intrebari pe care fiecare dintre noi ni le-am pus cel putin o data download all images from the samsung cloud. Dar cum aflam raspunsul? Taberele sunt impartite. Unii cred cu tarie in existenta acestor termeni, altii isi dau ochii peste cap de fiecare data cand li se pomeneste de asa ceva ipod. Notiunea de “suflet pereche” reiese din dorinta noastra de a crede in existenta unei persoane cu care ne potrivim manusa, care vine sa ne intregeasca, sa ne ofere echilibru filemaker pro kostenlos. Nimeni nu ar putea dovedi vreodata existenta sufletelor pereche.

De multe ori povestile de dragoste cotidiene nu sunt ca cele despre care am citit in carti sau pe care le-am vazut in filme. Acele povesti fictive tind spre perfectiune. Insa relatiile din viata de zi cu zi sunt diferite, complexe si de multe ori povestile de dragoste nu au happy end. Tocmai de aceea s-a nascut nevoia de a crede intr-o iubire purificatoare, perfecta, eterna. Notiunea de “suflet pereche” le da oamenilor curaj, speranta, ii ajuta sa treaca mai usor peste deziluzii, suferinta, frustrari deoarece stiu ca undeva acolo, in lumea larga, la un moment data isi vor intalni sufletul pereche si atunci vor fi fericiti pentru totdeauna. Sa fie aceasta o minciuna necesara sau un adevar perceptibil? Imaginati-va cum ar fi viata noastra daca aceasta notiune n-ar exista.

De fiecare data cand se indragostesc, oamenii tind sa creada ca acea persoana, de care s-au indragostit, ar putea fi sufletul lor pereche. Sau cel putin asa spera. Recunoaste-ti: nu vi s-a intamplat asta niciodata? Sau mai sunt si acele cazuri cand vezi pentru prima data o persoana si crezi ca o cunosti dintotdeauna. Unele persoane, ce-i drept, manifesta o atractie mistica. Dar ce se intampla atunci cand anii trec indisolubil si sufletul pereche nu mai apare? Se spune ca fiecare dintre noi are un suflet pereche in lumea asta care asteapta sa fie descoperit, iubit. Sunt acestea doar vorbe spuse in vant? Si de ce doar un suflet pereche? Unul pentru fiecare dintre noi? Am observat ca in zilele noastre notiunea de “suflet pereche” s-a denaturat. Oamenii cred din ce in ce mai putin in ea si sunt din ce in ce mai putin preocupati de acest subiect.

De obicei aceasta notiune e strans legata de karma si compatibilitatile astrologice. Karma reprezinta trecutul, infaptuitul sau cauza efectelor prezente. “Din punct de vedere al hartilor astrale, intalnirea dintre doua suflete pereche poate fi identificata prin observarea unui numar mare de planete ce se simt in armonie reciproca, de pe cerul natal al celor doi”. Explicatiile sunt multiple, depinde doar de tine daca le vei crede sau nu.

Totul tine de perceptia fiecaruia dintre noi. Poti avea atat de multe suflete pereche cate vrei sa ai sau poate nici unul. Viata poate fi un lung sir de relatii menite sa te aduca in cele din urma in fata acelei iubiri desavarsite sau poate avem mai multe suflete pereche ( vreau eu sa cred). Fiecare partener a reprezentat sufletul nostru pereche pentru ca ne-am potrivit la un moment dat, ne-am intregit pentru o perioada de timp. Pentru unii “sufletul pereche” inseamna ceva, pentru altii cu totul altceva, depinde de experientele de viata ale fiecaruia dintre noi dar nu putem nega faptul ca aceasta notiune ne flateaza oarecum, ne induce o stare de bine, de siguranta.

Una dintre cele mai frumoase carte din literatura romana, “Adam si Eva” de Liviu Rebreanu vine sa intareasca ideea existentei sufletelor pereche. “Dar e doar fictiune” veti spune. Poate ca da, poate ca nu. Insa aceasta carte va va schimba cu siguranta perceptia despre sufletul pereche.

3 Responses to Doar un mit?
 1. Bloomenherz

  Toti credem intr-un fel sau altul in “suflet pereche”, insa cel mai adesea modul in care ne raportam la acest concept este eronat. “Suflet pereche” este doar o metafora, o sintagma generica, asa cum este insusi cuvantul “iubire”.
  “Suflet pereche” este partenerul ideal pe care speram sa-l intalnim intr-un decor oniric si pe care il dorim a fi mai degraba un panaceu universal, “a better half”, un pansament pentru slabiciunile si ranile noastre afective…in concluzie, inca o deziluzie :)).
  “Suflet pereche” nu ar trebui sa fie un receptacul al setei noastre mistice de a trai o iubire absoluta alaturi de un partener ireal de ideal, alaturi de proiectia propriei noastre personalitati desavarsite, ci dorinta sincera de a renunta la prejudecati si tipare si de a cunoaste o alta persoana cu defectele si calitatile ei individuale, alaturi de care suntem pregatiti sa traim o iubire relativa, insa guvernata de generozitate.
  “Suflet pereche” este si mit, si realitate…pentru ca totul depinde de natura perceptiei noastre si de stadiul de maturitate atins la momentul respectiv in viata.

 2. Geronimo

  @Bloomenherz:
  De ce nu vrei sa vorbesti pe limba tuturor? Din tot commentul tau, nu am inteles decat ultimele trei randuri. Te straduiesti prea mult, Bloomenherz. Dar legat de aceste 3randuri pe care le-am inteles, sunt complet de acord cu tine.

 3. jokeru28

  Si una si alta.Argumente exista si de o parte si de alta.Depinde cum vrea sa “priveasca ” fiecare.Sunt total de acord cu tine.Si mai spun doar un singur lucru.Exista in conceptia unora,mai mult a celor mai in varsta,ca “sufletul pereche” reprezinta “ce e al tau e pus deoparte”.Aceste cuvinte sunt spuse mai ales celor care nu au o relatie,tinzand sa ii incurajeze pe acestia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.