Brussels Express

I have never been to Belgium and after I watched this documentary about bike messengers I was very surprised to find out that Brussels is seen as one of Europe’s most congested cities. I’ve always thought that traffic congestion is a severe problem only in Eastern Europe. Apparently things aren’t always what they seem or what we think they are. In Romania there are few courageous people who are riding a bike all the way to work and then back home and this happens because of multiple reasons. There aren’t enough bicycle paths and also it is very dangerous for cyclists to slip through gaps and past waiting traffic. Besides that most people prefer to spend countless hours inside their cars every day, listening to the same songs over and over again rather then taking the subway or going to work by bike. But what bothers me the most is people’s belief that having a car means you are rich and let’s face it….everybody wants to be rich. And this doesn’t happen only in Romania. Three or four years ago I celebrated New Year’s Eve in Vienna. Inside the hostel I was staying it was forbidden to smoke. Thus every night people were gathering in front of that hostel to smoke and to socialize. One evening I heard a conversation between an american guy and an australian red-haired young lady. He were desperately trying to impress her and at some point when they were talking about travelling around the world, I heard him saying: “Two months ago I had to do some business in Amsterdam and when I arrived there, I was shocked to discover how poor the Dutch are. In the downtown area there were so few cars I could count them on one hand. I looked around and saw dozens of people riding bicycles. I didn’t know they were so affected by the financial crisis.” What was that???? Well, enough talking. Above I posted a documentary that I hope you would enjoy watching at least as half as I did. I realy love the interview with the Mayor of Copenhagen. I think a lot of people can pick up a thing or two from him. Enjoy!

N-am fost niciodată în Belgia iar după ce am văzut acest documentar despre curierii pe biciclete, am rămas surprinsă să constat cât de aglomerată poate fi capitala acestei țări occidentale. Mereu am crezut că doar țările din Europa de Est se confruntă cu problema blocajelor din trafic. Dar se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Deși în ultimii doi-trei ani s-a promovat intens mersul pe bicicletă ca o alternativă la folosirea mașinilor, rezultatele întârzie să apară în România. Poate pentru că nu există suficiente piste pentru bicicliști, poate pentru că pericolul la care te expui atunci când te aventurezi cu bicicleta pe străzile din București e foarte mare sau poate pentru că mulți dintre noi preferă comoditatea oferită de propria mașină. Motivele pentru care preferăm mașina în detrimentul bicicletei sunt multiple dar ceea ce mă deranjează cel mai mult e convingerea unora conform căreia dacă ai o mașină, obligatoriu ai și mulți bani. Numai românii gândesc așa? Ei bine, nu. Acum trei sau patru ani am sărbătorit revelionul la Viena. În hostelul în care eram cazată nu se fuma așa că toată lumea se strângea seara afară, la intrarea în hostel pentru a fuma și a socializa. Într-una din seri am auzit o discuție între un american și o australiancă. Vorbeau despre călătorii iar el mai avea puțin și făcea flicuri pe spate pentru a o impresiona. La un moment dat a scos porumbelul pe gură: „Acum două luni am dat o fugă până la Amstedam cu niște afaceri. Nici nu-ți poți închipui cât de săraci sunt olandezii ăia. În centru am numărat vreo 5-6 mașini. În rest toată lumea mergea pe biciclete. Și eu care credeam că nu sunt totuși atât de afectați de criza economică.” Pe moment mi s-a părut oarecum amuzant dar acum, când mă gândesc mai bine, chiar nu-mi pot da seama ce era în mintea acelui american semi-libidinos. Măcar de-ar fi singurul care gândește așa. Dar nu. Sunt foarte mulți cei care consideră bicicleta mijlocul de transport al oamenilor săraci. Legat de acest subiect, mi-a plăcut foarte mult documentarul postat mai sus. Dar și mai mult mi-a plăcut interviul cu primarul orașului Copenhaga. Cred că fiecare dintre noi am avea multe lucruri de învățat de la el. Vizionare plăcută!

One Response to Brussels Express
  1. jokeru28

    daca mergi mai mult cu bicicleta sau numai cu bicicleta nu inseamna neaparat ca nu ai bani….in partea aceasta vestica a Europei catre Tarile de Jos (dar mai ales aici) multa lume merge cu bicicleta!!!! si nu din cauza comoditatii sau ca nu au bani,nu! ei au alta mentalitate ca noi,si prefera bicicleta fiindca e mai placut,e mai sanatos,nu se degaja atata miros de carburant in aer (ei chiar tin la treaba asta ,sa nu polueze mediul inconjurator in care traiesc) si la ei nu se fura bicicletele ca la noi…..prima data cand am vazut multe biciclete eram in Oldenburg,in Germania,la aproximativ 60 de km de Groningen,oras olandez….ma plimbam sambata seara mergand pe jos catre un internet cafe si mult tineret mergea la discoteca cu bicicleta imbracati care mai de care mai sic,aranjati,inclusiv fetele tinere cu rochii sau fustite mulate!!! de asemenea tot in Oldenburg am mers si eu cu bicicleta unui coleg de munca intr-o duminica in timpul campionatului mondial de fotbal din 2010 sa ma uit la meciul Germaniei cu Anglia (a se vedea victoria Germaniei cu 4-1) si foarte multa lume era cu bicicleta,puteam numara pe degete masinile vazute in ziua aceea,o zi caniculara cu peste 30 de grade,iar la terasa unde am vazut eu meciul parcarea de biciclete era plina,si erau peste 100 de biciclete (numai retin acuma ,dar cred ca am pe facebook o poza cu ele)….de asemenea aici unde sunt eu acum,pe o insula in Marea Nordului ce apartine de Germania,se numeste Langeoog,nu se circula decat cu bicicleta!!!! singurele masini sunt ale Salvarii si Pompierilor!!! asadar nu ma mir ca si in Belgia lumea circula mai mult cu bicicleta,mai ales ca astfel poti trece mai usor printre masini,prin spatii mai inguste….principalul motiv pentru care acestia toti circula mai mult cu bicicleta e ca inseamna sanatate,sanatate corpului prin miscare,astfel se mai pierd calorii,si ca nu polueaza mediul inconjurator! bineinteles cand vine vorba de distante lungi de zeci,sute de km cei care au masini le folosesc,cei care nu au folosesc trenul sau autobuzele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.