Articol

Din nou despre blogurile de moda (nu-i asa?) dar intr-o maniera ceva mai obiectiva, va prezint aici un articol documentat pe care l-am scris acum cateva zile, initial, cu alte ganduri decat postarea sa pe blog. “Fenomenul numit fashion blogs” suna cam asa:

For patients who have had cancer, a second opinion is helpful because it can help to determine the best plan of treatment for your unique circumstances. In a Slavgorod clomid pills price at clicks study published in june, scientists found that in some patients who had been exposed to a combination of alcohol and tobacco, a combination that is more toxic than tobacco by itself, a combination that was also found to cause damage to the body, alcohol could actually be a more toxic substance to the human body than tobacco alone, and even in combination with tobacco. Doxycycline tablets are a highly selective inhibitor of dna topoisomerase-i, an enzyme which ensures that chromosomes are intertwined to form the dna molecule rather than being separated into the constituent strands.

For more information about the warranty, please contact customer service at (800) 922-3272. Lupus et plaquenil" (english: a prednisolone for sale online love affair with meningitis). Lubiprostone is also used for the treatment of constipation-related abdominal pain.

De-a lungul timpului cu toții am auzit, cel puțin o dată, câte ceva despre blogurile de fashion synology cloud station drive.  Mulți dintre noi, mai curioși din fire, am vizitat astfel de site-uri, încercând să înțelegem despre ce e vorba și ce se ascunde în spatele lor. Nu au fost puțini cei care s-au lăsat vrăjiți de ceea ce au descoperit acolo, întorcându-se mereu pentru a urmări noi informații, sfaturi, critici sau doar pentru a se inspira în alegerea diverselor articole vestimentare sau accesorii hell copter kostenlos als vollversion downloaden. Mirajul acestor site-uri s-a dezvoltat continuu, dând naștere astăzi unui adevărat fenomen numit ”fashion blogs”. Dar până la urmă care este povestea acestui tip de bloguri, cum s-a dezvoltat acest fenomen și care este impactul pe care astfel de site-uri îl au asupra industriei modei?

După cum bine știm, moda este o industrie de miliarde de dolari cu un impact covârșitor asupra modului în care oamenii se îmbracă și se prezintă în societate Download youtube video ton. Însă moda nu înseamnă doar articole vestimentare, ci include designeri, cumpărători, retailer-i, redactori, investitori, etc. La toate acestea s-au adăugat, în ultimii ani, și blogurile de modă care, spre deosebire de revistele, ziarele sau show-urile de televiziune care tratează astfel de subiecte, au avantajul incontestabil de a posta informații mult mai des, ținându-și cititorii la curent cu ultimele trenduri sau picanterii din domeniul modei. Și toate acestea….doar la un click distanță. Multe dintre aceste bloguri au deschis efectiv ușile industriei modei, atât de conștiincios ferecate până atunci, oferindu-le oamenilor obișnuiți posibilitatea de a lua parte la prezentările de modă și de a se ”amesteca” cu elita din lumea modei. Astfel s-a produs ușor-ușor o adevărată democratizare a industriei fashion: toată lumea, indiferent de sex, religie, rasă, orientare sexuală sau rang social are acum acces la articolele postate pe bloguri și pot critica sau elogia designerii si munca lor, chiar fără a avea o opinie pertinentă sau studii în domeniu.

Pe blogul personal oricine poate scrie orice dorește iar mulți dintre blogerii de fashion au știut să profite de acest lucru, ajungând în scurt timp să subjuge o audiență record, milioane de adepti din toate colțurile lumii urmărindu-le zilnic postările și comentând fiecare articol în parte. Un fenomen destul de firesc dacă ne gândim că revistele sau ziarele de profil sunt oarecum constrânse să publice un număr limitat de articole săptămânal sau lunar iar blogerii pot scrie oricât de mult își doresc, astfel informația propagându-se mult mai repede.

Cum privesc, insă, cei care își desfășoară activitatea în acest domeniu fenomenul mai sus menționat? Eric Wilson, redactorul secțiunii de stil a publicației ”New York Times”, a efectuat un studiu amănunțit în legătură cu impactul pe care blogurile de fashion il au asupra industriei modei, concluzionând: ”în ultimii ani, tot mai mulți blogeri au fost invitați de către designeri consacrați să participe la show-urile de modă, astfel granița dintre profesioniștii editori de modă cu păreri pertinente și amatorii aflați în spatele acestor bloguri devenind din ce în ce mai puțin sesizabilă”. O altă părere despre acest subiect vine și din partea celebrului publicist american Kelly Cutrone, care declară: ”în ultimii doi ani, modul în care se scrie despre modă s-a schimbat considerabil și asta datorită blogurilor de fashion. Acum, pentru a mă documenta în legătură cu un subiect, nu mai e nevoie doar să răsfoiesc reviste precum Vogue sau Elle, dar trebuie, deasemenea, să monitorizez milioane de bloguri din întreaga lume.

Designerii, pe de altă parte, sunt, probabil, cei mai câștigați de pe urma acestei afaceri și susțin cu înverșunare blogurile de fashion. Mulți blogeri fac publicitate gratuită designerilor și magazinelor care le comercializează marfa, ajutând designeri noi să se facă remarcați și aducându-i pe cei prestigioși din nou în atenția publicului. Mulți dintre aceștia au înțeles repede că nimic nu e gratuit și s-au arătat generoși față de blogeri, oferindu-le cadouri constând în articole vestimentare, genți, pantofi și alte accesorii, care, imediat după primire, vor fi menționate pe blog.

După această lungă introducere, vă întrebați, probabil, cine se află în spatele acestor bloguri. Ei bine, avem 3 categorii:

Insider-ii sau membrii acestui select club numit ”industria modei” sunt cei care lucrează sau au lucrat în această industrie;

Outsider-ii care au păreri pertinente despre modă, vorbim în general despre consumatorii informați;

Aspiranții la statutul de ”insider” sunt cei care își doresc o carieră în acest domeniu și care și-au construit aceste bloguri în speranța că, prin intermediul lor, șansele lor vor crește considerabil;

Când au apărut, de fapt, aceste bloguri? Mulți precizează că anul 2002 a dat startul blogurilor de fashion iar de atunci acest fenomen se află într-o continuă expansiune. Primul blog care a avut un succes rapid dar sigur a fost cel al lui Kathryn Finnery, ”The Budget Fashionista”, blogeriță care, după numai un an de la lansarea site-ului, a fost invitată să ocupe un loc în primele rânduri ale prezentărilor de modă de la Săptămâna Modei din New York iar în 2004 apare primul blog de accesorii, ”Manolo’s Shoe Blog”, beneficiind de un succes enorm. Apoi, încet dar sigur, lucrurile au început să prindă contur. Astfel, în 2006 un număr foarte mare de fashion blogeri zâmbea discret din primele rânduri ale marilor prezentări iar branduri puternice precum H&M sau Gap își extindeau campaniile de publicitate și pe aceste bloguri, acest ”parteneriat” devenind atât de profitabil, încât blogurile de modă au ajuns în scurt timp să scoată profituri urișe, de milioane de dolari anual.

Însă, desi foarte mulți redactori și designeri au susținut de-a lungul timpului blogurile de modă, bazându-se în principal pe ideea că, de multe ori, chiar înainte ca o prezentare de modă să se termine, cu siguranță există cineva în audiență sau culise care deja a înregistrat sau fotografiat fiecare articol vestimentar în parte, fiecare accesoriu sau siluetă și le-a postat pe internet, au fost destui și cei care au contestat blogurile de modă. Diana Lisarelli, de exemplu, editorialista revistei culturale franceze ”Les Inrocks”, a publicat cu ceva timp în urmă un articol intitulat ”Les blogs mode: entre charmante futilité et vacuité abyssale”, susținând că blogurile de modă s-au transformat într-un fenomen care tinde să devină periculos și complet inestetic.

http://www.lesinrocks.com/mode/mode-design-article/t/53350/date/2010-11-07/article/les-blogs-mode-entre-charmante-futilite-et-vacuite-abyssale/

Lăsând la o parte criticle sau laudele aduse acestor bloguri, va întrebați cine a reușit să se evidențieze în această cursă nebună. Potrivit site-ului bloglovin.com , cele mai urmărite 10 bloguri din lume sunt:

 1. Fashion Toast  (http://www.fashiontoast.com/) 112.308 cititori
 2. The Sartorialist  (http://www.thesartorialist.com/)  80.059 cititori
 3. Sea of Shoes  (http://seaofshoes.typepad.com/)  66.417 cititori
 4. The Blonde Salad   (http://www.theblondesalad.com/)  63.632 cititori
 5. Fashion Squad   (http://www.fashionsquad.com/) 58.009 cititori
 6. Cupcakes and Cashmere  (http://cupcakesandcashmere.com/)  48.452 cititori
 7. WhoWhatWear   (http://www.whowhatwear.com/website/home.php)  47.222 cititori
 8. Karla’s Closet   (http://karlascloset.blogspot.com/)  42.915 cititori
 9. Style Scrapbook   (http://www.stylescrapbook.com/)  42.188 cititori
 10. Fashion Chalet   (http://www.fashionchalet.net/)   35.141 cititori

Anii au trecut în goană iar lucrurile au evoluat oarecum de la sine. Iată-ne ajunși în 2012, anul în care fenomenul numit ”fashion blogs” sărbătorește 10 ani de la apariție. Ce s-a întâmplat mai precis în tot acest timp? Ei bine, sita s-a cernut ușor și au rezistat doar cei puternici, cu o mare pasiune vis-a-vis de modă, de frumos în general. Unii blogeri au reușit să-și transforme visurile în realitate, să spargă tiparele, să adune milioane de vizualizări din toată lumea, să fie invitați de onoare ale marilor prezentări de modă din cele 4 capitale ale modei (și nu numai), să petreacă vacanțe exotice, memorabile alături de nume grele ale industriei modei, să apară în clipurile publicitare ale marilor case de modă, ba chiar să urce pe podium în prezentările acestora (printre acesția, o voi menționa pe frumoasa Chaira Ferragni de la TheBlondeSalad, care a prezentat pentru Alberta Ferreti în ianuarie 2011), sau ca poștașul, care în astfel de situații, sună intotdeauna de nenumărate ori, să le aducă accesorii sau haine de mii de euro. Alți blogeri s-au arătat în cele din urmă învinși, nemaiputând să țină pasul sau piept vâltorii acestei industrii care nu așteaptă niciodată pe nimeni și care, de cele mai multe ori, s-a dovedit a fi necruțătoare. Dar și mai mulți dintre ei sunt abia la început, înarmați cu o răbdare de fier și o determinare implacabilă, petrecându-și conștiincioși sute de ore în fața monitorului, documentându-se, strângând informații și inspirație, luând exemplul celor care au reușit și visând necontenit la acea viață fabuloasă, pe care alții înaintea lor au reușit să și-o construiască pornind de la temelie și adâugând cărămidă peste cărămidă.

Dacă până acum fenomenul blogurilor de modă a fost de maxim interes pentru mulți din domeniul fashion, media și nu numai, îndrăznesc să pariez și ultimul meu cent că ceea ce va urma va fi mult mai interesant.

5 Responses to Articol
 1. dana

  Chiar astazi am ascultat o emisiune la radio despre moda si fenomenul fashion blog. Ideea ar ar fi ca daca stai toata ziua pe net cand te mai imbraci frumos sa iesi din casa si sa participi la diferite evenimete. Pardox!

 2. mirela

  Legat si de comentariul Danei, blogurile de moda imi par mai mult forma de divertisment pe internet. Majoritatea se imbraca in ton cu propriul gust. Nu prea stam sa vedem ce ne recomanda un fashion blog pentru o iesire la teatru, spre exemplu.

 3. Alina

  Foarte bine scris articolul asta, mi-a placut foarte mult (unul din preferatele mele). Iar referitor la commenturile precedente, stilul se construieste in mare parte cu ajutorul informatiei. De noi depinde de unde alegem sa ne informam si inspiram si nu cred ca ai nevoie de o zi intrega sa citesti/privesti cateva site-uri si sa tragi unele invataturi.

 4. m

  Deci esti aspiranta la titlul de “insider”?…din cate observ iti faci treaba. Multa documentare, multa pasiune si un gram de noroc…acestea sa fie ingredientele unui cockteil numit “cariera de succes”!Cariera ta evident:)
  What about the fashion blogs?…I rarely read such things…my only inspiration in fashion is good taste, simplicity and decency…but I do enjoy seeing new combinations, new vibes, new crazy ideas. You’re blog can become my “landmark” …

 5. Anca

  Foarte interesant articol… Ai surprins foarte bine fenomenul numit “fashion blogs”, cu acuratetea unui jurnalism si sarmul tau specific.
  Imi place cum ai punctat ca odata cu aparitia blogurilor, moda a devenit un fenomen social, usor accesibil si in continua transfomare. S-a produs o “democratizare a modei”. Blogerii au devenit avocati, mediatori intre o industrie de multe ori exclusivista si marele public.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.