The Great Gatsby

Recent a fost dezvăluit publicului larg primul trailer oficial al filmului „The Great Gatsby”. Ecranizarea capodoperei lui F. Scott Fitzgerald oferă o distribuție de primă clasă (Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan și Tobey Maguire) și va fi lansată pe marile ecrane la sfârșitul acestui an, mai precis pe 25 decembrie 2012. Din păcate acest prim trailer nu s-a bucurat doar de critici pozitive. Mulți au spus că alegerea lui DiCaprio de către regizorul Buz Luhrmann pentru a-l interpreta pe misteriosul Jay Gatsby a fost total neinspirată. Alții critică bugetul uriaș alocat pentru realizarea acestui film: 127 milioane de dolari. Una peste alta, „The Great Gatsby” este unul dintre cele mai așteptate filme ale acestui an. Iar în ceea ce mă privește, trailerul de care aminteam mai sus, pe lângă faptul că arată impecabil și are un soundtrack pe măsură, m-a determinat să citesc din nou, după aproape 10 ani, povestea visătorului Gatsby și a prăbușirii visului american.

Naratorul romanului, Nick Carraway, este un tânăr care provine dintr-un orășel din Midwest, a absolvit universitatea la New Haven (Yale) și a luptat în Primul Război Mondial. Imediat după terminarea războiului se hotărăște să se mute la New York și să învețe arta speculațiilor la bursă. În vara anului 1922 închiriază o casă în West Egg, Long Island, chiar vis-a-vis de uriașa vila a unui domn pe nume Gatsby, pe care o desrie asftel: „… o construcție colosală din toate punctele de vedere – o imitație a vreunei primării de epocă din Normandia, cu un turnuleț într-o parte semețindu-se nou-nouț de sub un breton rar de iederă sălbatică, o piscină de marmură și peste patruzeci de acri de pajiște și grădină.”

Însă povestea acelei veri începe cu adevărat în seara în care Nick traversează golful pentru a lua cina cu familia Buchanan. Tom și Daisy Buchanan (verișoara lui Nick) locuiau în mult mai luxosul East Egg într-o „vilă colonială în stil georgian, zugrăvită cochet în roșu și alb, cu fața spre golf.” Tom este arhetipul macho-ului absolut. Provine dintr-o familie înstărită din Chicago iar în anii studenției se remarcase ca unul dintre cei mai buni jucători de rugby ai universității Yale. În prezent încearcă prin orice mijloace să-și valorifice calitățile fizice, se consideră un intelectual (dar nu este nici pe departe) și trăiește nostalgia vedetismului studențesc de mult apus. Daisy pare a fi opusul soțului său. Tânără, frumoasă și enigmatică, aceasta emană seducție prin toți porii, o seducție pe care nu ezită să o transforme într-un mod de existență.

Tot în aceeași seară, cel de-al patrulea personaj important își face intrarea în scenă: Jordan Baker, o faimoasă campioană de golf care va juca pe tot parcursul intrigii rolul servantului. Ea îl informează pe narator despre biografia celorlalți protagoniști și tot ea ține socoteala evoluției întâmplărilor.

Cei patru iau cina pe terasa familiei Buchanan, timp în care telefonul sună iar Tom și Daisy intra în casă unde încep o ceartă pe cinste. Prilej ideal pentru Jordan de a-i face lui Nick prima dezvăluire. Tom avea o amantă la New York care tocmai avusese indecența de a-i telefona acasă. Myrtle Wilson locuiește într-o zonă numită „Valea Cenușii”, în Queens, alături de soțul ei, George Wilson, proprietarul unui garaj. În apropierea acestui garaj, se găsea un imens panou publicitar pe care erau desenați ochii albaștri și gigantici ai doctorului T.J. Eckleburg, ochi care vor urmări personajele printr-o pereche de ochelari galbeni, grotești pe parcursul întregului roman.

În săptămânile ce vor urma Nick observă că dinspre casa vecinului său se aude mereu muzică. Gatsby găzduia cele mai excentrice petreceri, la care erau adesea invitați cei mai bogați și celebri oameni din New York. Cu toate acestea nimeni nu părea să știe mare lucru despre el sau despre felul în care își dobândise imensa avere. Supozițiile curgeau lanț, ajungându-se să se creadă chiar că ar fi omorât pe cineva important, furându-i apoi averea sau că făcuse toți acești bani din contrabanda cu alcool.

Într-una din seri Nick va fi invitat să ia parte, alături de Jordan (cu care va avea o scurtă relație amoroasă), la petrecere și îl va cunoaște, în treacăt, pe Gatsby, un bărbat tânăr, șarmant, elegant dar extrem de misterios, care îi va cere lui Nick să-i aranjeze o întâlnire cu Daisy la el acasă. Înainte ca această întâlnire să aibă loc, Gatsby îi povestește lui Nick câteva amănunte din trecutul său pentru a înlătura toate supozițiile care fuseseră făcute pe seama sa. Îi spuse că provine dintr-o familie înstărită din San Francisco („ai mei au murit cu toții și am ajuns să moștenesc o grămadă de bani”), și că și-a finalizat studiile la Oxford. Realitatea, însă, era cu totul alta iar adevărul va ieși la iveală abia la finalul romanului.

Gatsby și Daisy se întâlnesc acasă la Nick într-o după-amiază ploioasă din acea vară. Cei doi se cunoscuseră în urmă cu 5 ani, se îndrăgostiseră nebunește dar la scurt timp după, Gatsby a fost nevoit să plece în Europa pentru a lupta în Primul Război Mondial. Rămasă acasă, Daisy a renunțat să-l mai aștepte și s-a căsătorit cu Tom. După terminarea războiului, Gatsby revine în America hotărât s-o recucerească, își cumpără o casă uriașă în West Egg, chiar peste golf de casa în care locuia Daisy împreună cu soțul ei și organizează petreceri somptuoase în speranța că ea îl va observa.

Revederea îndelung așteptată (în special de Gatsby) îi va aduce din nou împreună. După câteva săptămâni de relație, Gatsby îi cere lui Daisy să-l părăsească pe Tom, să plece amândoi la Louisille (orașul în care s-au cunoscut) și să se căsătorească la vechea ei locuință. În ultima seară de vară din acel an, cele 5 personaje se întâlnesc în casa familiei Buchanan și se hotărăsc să plece la New York pentru a scăpa de căldura înăbușitoare care plutea în aer. Odată ajunși la New York, cei 5 închiriază o cameră la hotelul Plaza, unde va avea loc o ceartă pe cinste când Tom află intențiile soției sale de a-l părăsi. În toiul acestei dispute Daisy nu se poate hotărî între cei doi bărbați și recunoaște că l-a iubit cândva și pe Tom, ceea ce-l șochează pe Gatsby. În cele din urmă Daisy și Gatsby pleacă înapoi spre casă în mașina lui Gatsby, un luxos Rolls Royce galben, urmați la scurt timp de celelalte 3 personaje, în mașina un Tom.

Drumul spre casă trecea, inevitabil, prin fața garajului lui George Wilson iar după o ceartă conjugală de proporții, Myrtle Wilson sare în fața mașinii lui Gatsby și moare pe loc. Mașina își continuă nestingherită drumul iar George Wilson, sfâșiat de durere, nu reușește să afle pe moment cine i-a ucis soția. Odată ajunși acasă, Tom și Daisy se împacă iar a doua zi, după ce află identitatea șoferului Rolls Royce-ului, George Wilson îl împușcă mortal pe Gatsby, după care se sinucide. Cu doar câteva ore înainte de această tragedie, Gatsby îi mărturisește lui Nick tot adevărul despre trecutul său.

O dată cu Gatsby se prăbușește însuși visul american al anilor ’20, un vis clădit pe fraudă, minciună și încălcarea legii. Iar dacă luăm în considerare latura romantică a poveștii, trebuie spus că pentru singuraticii precum Gatsby, iubirea e perfectă doar atât timp cât e departe, de neatins, asemenea becului verde care arde toată noaptea la debarcaderul familiei Buchanan și pe care, de cealaltă parte a golfului, Gatsby îl contemplă fascinat ore în șir, seară de seară. Și cu cât îl contemplă mai mult, cu atât devine mai inaccesibil – asemenea visului american.

2 Responses to The Great Gatsby
  1. andreea

    E superba masina galbena!

  2. mirela

    Pentru mine, cartea nu a fost atat de atractiva, pe masura prestigiului sau. Dar articolul tau si trailerul sunt savuroase!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.