Copiii din miez de noapte

O carte care te va vraji cu siguranta de la prima la ultima fila (si sunt destule) prin stilul realistic-magic pe care Salman Rushie il abordeaza ajax tickets downloaden. Romanul debordeaza de povesti fantastice desprinse parca de pe buzele Seherezadei (povestitoarea din “O mie si una de nopti”), insa pretinse a fi reale dat fiind faptul ca este vorba despre o autobiografie der herr der ringe herunterladen.

Autobiografia lui Saleem Sinai, unul dintre cei 1001 de copii nascuti la miezul noptii dintre 14 si 15 august 1947, data la care India isi proclama independenta fata de Marea Britanie download free tones for mobile phone. Toti acesti copiii au fost inzestrati cu puteri magice: de la baiatul care putea sa treaca dincolo de oglinzi si sa reapara prin orice suprafata reflectorizanta din tinut, la fata care avea darul inmultirii pestilor, pana la personajul principal care putea, in prima faza sa citeasca gandurile oricui, ca mai apoi sa miroasa absolut orice: mancaruri, suferinta, iubire, deznadezde etc steam cloud spielstände herunterladen. Povestea incepe cu mult timp inainte de nasterea lui Saleem, cand bunicul sau, Aadam Aziz, se intoarce din Germania, unde isi finalizase studiile, pe taramul fermecat al Kashmirului handy klingeltöne gratis herunterladen. Rushdie povesteste, luand vocea lui Saleem, intamplarile unei familii indiene, presarand pretutindeni elemente fantastice, insa punctul 0 al romanului e reprezentat de clipa in care 2 dintre copii miezului de noapte sunt schimbati la nastere de catre moasa lor: Saleem, fiul nelegitim al unei femei hinduse sarace si Shiva, singurul mostenitor al unei familii musulmane instarire…..clipa care il va urmari pe personajul principal ca o naluca laconica pe durata intregii sale vieti, facandu-l sa se simta vinovat pentru viata ce nu-i apartine de drept, viata furata a lui Shiva herunterladen. Insa destinul ii va aduce din nou impreuna peste ani, moment in care Shiva il va trada pe Saleem (si pe multi dintre copii acelui miez de noapte) si va….dar destul, nu vreau sa va rapesc interesul pentru aceasta minunata carte download books for mobile phone.

E bine de stiut ca acest roman a fost distins cu Booker Prize in 1981 (cand a si fost publicat) si The Booker of Bookers in 1993. “Copiii din miez de noapte” e o carte pentru fiecare dintre noi, abordand teme cat mai complexe si diferite: de la iubire, suferinta, dezradacinare, religie, magie sau politica. Multa politica. Autorul vorbeste despre independenta Indiei, formarea Pakistanului, razboiul civil din 1971 din Aripa de Est a Pakistanului, soldat cu proclamarea independentei statului Bangladesh. Indira Gandhi, prim ministru al Indiei intre 1966-1977 si 1980-1984, a criticat dur aceasta carte deoarece apare in ea ca personaj negativ (“Vaduva”). Acest lucru demonstrand atragerea controverselor de care s-au “bucurat” de-a lungul timpului romanele lui Salman Rushdie (“Versetele Satanice” fiind cel mai concludent exemplu). Pe langa toate acestea, intamplarile va vor purta prin taramuri de o frumusete ireala: Bombay, Delhi, Agra, Kashmir, Rann-ul Kutch din Pakistan (“acest tinut cameleonic care jumatate de an era uscat, iar cealalta jumatate apa si unde se spune ca oceanul in reflux abandona tot felul de resturi fabuloase, sipete de comori, meduze albe, fantomatice, si uneori chiar silueta legendara a unui triton ciudat, cu gura deschisa in cautarea oxigenului”) si altele.

Cu bune sau rele (dar mai ales bune) intamplarile prin care Saleem Sinai trece din prima zi a vietii si pana la varsta de 31 de ani va vor emotiona cu siguranta (unele pana la lacrimi, tind eu sa cred), va vor transporta din cotidian intr-o lume magica si va vor trezi din nou dorul de povesti, deorece, desi am trecut de mult de perioada basmelor, fiecare dintre noi pastreaza in suflet dulcele suras al copilariei, al povestilor fantastice citite in serile friguroase de iarna la focul caminului.

4 Responses to Copiii din miez de noapte
 1. jokeru28

  Cu siguranta nu voi citi cartea! Scuze daca te deranjeaza aceasta hotarare a mea.Nu vreau sa fac un fel de publicitate proasta,doar ca mie nu imi plac cartile,filmele,videoclipurile,etc. in care apar personaje personificate si intamplari care in realitate nu au cum sa se intample.Nu imi plac fictiunile.Nu imi inspira faptul ca poti invata ceva din ele.Noi ce traim se numeste realitate nu fictiune.Nu inteleg cum majoritatii ii plac mai ales filmele de groaza,SF-urile.Bine ca asta este deja alta dezbatere.

  Asta nu inseamna ca tot ce a scris Salman Rushie e fictiune,si ca nu sunt si parti bune in ea.

 2. Inga Karasova

  ……..orice persoana care considera ca “realismul magic” al acestor scrieri nu este o lectie de viata …….este lipsit de profunzime………

 3. Jess Fischman

  I went over this website and I believe you have a lot of fantastic information, saved to my bookmarks (:.

 4. e-cig

  As many others, now is my first time commenting here. I indead adore this blog and read it pretty often.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.